Докато правителството подготви нов държавен бюджет, народните представители удължиха действащия такъв.

"Всичко е възможно, въпросът е доколко сме готови да страдаме, някои прослойки могат да бъдат ощетени. Грешно е решението на калпак да раздаваме на всички по 300 лв. за децата, трябва да се помага на тези, които имат нужда. Помощта трябва да бъде насочена", коментира икономистът Светлин Танчев пред Bulgaria ON AIR.

Той определи тези предложения като популистки, тъй като никой няма да откаже подобна помощ.

"Ще има групи, които ще бъдат ощетени. Затова или трябва да има приходи в бюджета, или да се орежат разходите. Най-вероятно и в България икономиката ще продължи да се свива, темповете се засилват, парите продължават да поскъпват", каза икономистът.

Танчев подчерта, че в България от 2 г. не е правен анализ кои са уязвимите групи, за да бъде таргетирана помощта. Събеседникът не очаква следващият транш по ПВУ да бъде усвоен.

"Предвид опита за усвояване на европейски пари, дълбоко се съмнявам, че тези пари ще бъдат разпределени и поети от българската икономика. Държим се като богата България, похарчили сме около 600 млн. само за избори, това е стряскащо, виждаме, че е възможно да продължи този цикъл", каза още Танчев.

По думите му не е рационално да се вдигат пенсии и заплати с пари, които  които са изработени.

"Парите се създават като се произведе даден продукт или се създаде дадена услуга. Ако вървим със същите стъпки, няма как да се доближим към Еврозоната с тези показатели. Може да има някакъв компромис, но ние се вкарваме в такива проблеми, че ако влезем в Еврозоната с висока инфлация, нашите хора ще страдат повече", убеден е Танчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase