Снимка: БГНЕС

"Парламентарната практика от години е да се минава искането за снемане на имунитета на депутат да минава през комисия, която да разследва мотивите. Въпросът, който разглежда комисията, е да прецени до колко се касае за политически искания или има и правни мотиви".Това заяви депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев по повод създадената днес в парламента комисия за разглеждане на имунитетите на депутати от 49-ото Народно събрание пред Нова.

Още по темата

По думите му няма значение дали искането за сваляне на имунитета е за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов или на съпредседателя на ПП Кирил Петков. „Искаме имунитетите”, каза Минчев и поясни, че трябва да е ясно защо. Комисията няма инструментариума да „изпере” някого, за един месец всеки ще може да наблюдава за какво са исканията за сваляне на имунитета, обясни той.

„Не сме тръгвали с идеята да бъде премахната фигурата на главния прокурор”, заяви Минчев. „Най-важното за фигурата на главния прокурор е да й отнемем основните правомощия – надзора за законност, който той осъществява, може би и кадрови правомощия, с които успява да упражнява голямо влияние във ВСС”, допълни Никола Минчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase