Снимка: архив, БГНЕС

36-те депутати от "Продължаваме промяната" се опитват да окупират всички властови позиции и дават много неясни сигнали. Това коментира пред БНТ лидерът на СДС и депутат Румен Христов.

"Нека, но както се казва, сигурно ще си счупят главата. Нашето съдействие е, че подкрепихме правителството, опитахме се да подадем експерти. Вярвам, че по Конституция овластената личност е министър-председателят, но предлагайки кандидатури, ние искахме да помогнем, а не да се борим за тези места", каза депутатът.

Още по темата
Христов смята, че и в групата на ГЕРБ-СДС, и в тази на ПП-ДБ има много по-добри експерти, отколкото сегашните министри. Министерският пост е политически пост, съответно и министрите са политически лица, заяви Христов.

"Оправданието "не искам хора, които вече сме управлявали" - ами г-н Денков и той е управлявал като министър. Много неясни неща и неясни сигнали - да не ни изчерпат търпението се надявам", каза депутатът.

На въпрос какво би се случило при такъв сценарий,Христов заяви: "Бламиране на правителство, какво може да се случи?"

"Да не ги плаша още отсега, но по принцип е добре, когато получаваш подкрепа, да комуникираш с тези, които те подкрепят и за важни неща да търсиш общи съгласия. Тепърва в парламента ще влизат законопроекти от Министерския съвет и ако предварително нямаме съгласуваност, могат и да не минават", посочи лидерът на СДС.

Той коментира и спора около създаването на комисия за имунитетите. Въпреки че няма избран председател, подобно на останалите, тя също ще бъде свиквана от председателя на парламента. По думите на Христов е традиция исканите имунитети да бъдат обсъждани в комисия и след това да се внася предложение за свалянето им.

Христов посочи, че неразбирателствата между управляващото мнозинство ще забавят и разговорите за регулаторите.

"Ние не можем да се разберем за парламентарните комисии и докато не постигнем някакво разбирателство, ще вървят трудно разговорите за регулаторните органи, ВСС, инспектората и т.н.", каза Христов.

ДПС се опитват да бъдат в отделни случаи балансьори, смята депутатът. Той заяви, че в Народното събрание ще има плаващи и тематични мнозинства, но важни за държавата са големите цели - подкрепата за Украйна, еврозоната и Шенген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase