Снимка: архив, БГНЕС

Министерстнвото на външните работи осъди като неприемливи и недопустими опитите за дезинформация, извършени от руския посланик Елеонора Митрофанова на 12 юни, които засягат подкрепата на България за Украйна.

От дипломатическото ведомство определят като недопустими хипотезите и предположенията, направени в текста на обръщението, публикувано на страницата на посолството на Руската федерация в социалните мрежи.

В позицията си министерството напомня, „България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води“.

„Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности“, посочва МВнР.

Повод за реакцията са разпространените от посланика спекулации за евентуално изпращане на български военни в Украйна, което по думите на Митрофанова би имало негативни последици за диалога между България и Русия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase