Снимка: БГНЕС

В момента действията са закърпване на ситуацията. Не са истински решения, които да решат ставащото. Това обяви пред БНР Любомир Дацов.

Ако искат да запазят това ниво на разходите, трябва да вдигнат данъците, посочи той.

Още по темата
Вдигането на ДДС на 22% за няколко месеца според него би решило както проблема с инфлацията, така и би намалило скоростно дефицита.

Трябва да е ясно, че висок дефицит означава висока инфлация. Тя изтощава ресурсите, които всеки от нас има, по много тих начин, поясни Любомир Дацов.

 "Ние сме в ограничителен режим. Този тип удължаване на бюджета не гарантира изплащането на всички разходи. Министерството на финансите в плащанията, които извършва, ще трябва да прави един вид подреждане по срочност и важност на тези плащания", каза Дацов в предаването "Преди всички".

"Бюджетът продължава да не бъде в идеална форма. Надпреварата на всички партии в Народното събрание плюс подкрепата на сегашния финансов министър за извършването на определен тип разходи разхлаби фискалната политика", напомни Дацов.

Финансовият министър Асен Василев досега реализираше много ясна линия – на изпреварващи разходи. В момента трябва да направи точно обратното, да овладее ситуацията, подчерта Дацов.

Любомир Дацов изрази скептицизъм относно орязването на капиталовите разходи, което се предлага като мярка за намаляване на дефицита. Дали ще има намаление на капиталовите разходи с произход европейски средства, това не влияе върху дефицита. Компонентът на националното съфинансиране е относително нисък, стана ясно от думите му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase