Божанков успя да се изкаже. Снимка: БГНЕС

След като вчера на два пъти депутатите от "Възраждане" не позволиха на Явор Божанков от ПП да се изкаже от парламентарната трибуна, днес се помириха.

Пръв за тона в Народното събрание заговори Мирослав Иванов от ПП.

"Последените месеци и седмици бяха изпълнени с много емоция и напрежение и недостойни прояви от тази трибуна и това, което се случва тук не подобава на институцията. Ние трябва да дадем пример и той не следва да е, че всеки може да прави каквото си иска в тази държава, защото има правила, които следва да бъдат спазвани стриктно, в последните дни това не се вижда", посочи той и поиска от шефа на НС Росен Желязов да въвежда ред в пленарната зала.

Желязков от своя страна призова депутатите да спазват Правилника за дейността на НС.

"С нашите закони ние се опитваме да запазваме трудния баланс между търсенето на обществения интерес и съобразяването с личните свободи и права. Ние приемаме закони, а те налагат на обществото норми на поведение, регулират го и налагат санкциите, когато те се нарушават. Ние сме приели правилата за поведение в нашия Правилник и сме записали, че поведението на депутатите се основават на зачитане на авторитета и правата на останалите народни представители", посочи той.

Думата взе и Цвета Рангелова от "Възраждане", която призова Божанков да спре да обижда депутатите от нейната парламентарна група и го покани да се изкаже от трибуната.

Желязков й напомни, че само той дава думата в пленарната зала.

Накрая Божанков успя да направи изказване без да бъде обсаден от депутатите на Костадин Костадинов.

Той съобщи, че от ПП-ДБ ще предложат промени в Правилника на НС.

"Но каквито и да са те, каквато и подкрепа да получат, трябва да имаме ясно създание, че реда и правилата ги спазваме ние. Тонът между нас, личните обиди, заплахи, опитите някой да бъде спрян да говорим, ако ние покажем на обществото, че не можем да се търпим, не можем физически да присъстваме на едно място, този тон се пренася в обществото и отношението между нас бих могло да отключи такива отношения в обществото, каквито ние няма да можем да овладеем", предупреди Божанков.

Той обеща, че от ПГ на ПП-ДБ ще се съобразяват с правилата заложени в Правилника за дейността на НС и ще положат всички усилия тонът да бъде нормален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase