Снимка: БГНЕС
fallback

След атентата срещу него главният прокурор Иван Гешев бил "разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема". Това разказа пред ВСС зам. шефът на следствието Ясен Тодоров. Той бе призован да разкаже за емоционалното състояние на главния прокурор Иван Гешев след атентата срещу него.

Тодоров изрази съжаление, че не е бил изслушан по първото искане за оставката на Гешев, което бе оттеглено. То бе за присъствието на израелския експерт на мястото на атентата. Зам. шефът на следствието раздаде листовки на академията, в която евреинът преподава.

"Със сигурност между 1 и 14 май не със се виждал с главния прокурор. Може би сме си разменили няколко есемеса", посочи следователят. На 4 май говорили заради бъдеща командировка на Тодоров. Тогава Гешев му разказал, че след атентата почти не е спал. Докато чакал пред ВСС, Тодоров говорил и с охраната от НСО. "Всеки от вас може да го пита и да се убеди, че това не е взрив за сплашване, а за убиване", каза Тодоров.

На 14 май в ранния следобед Гешев се обадил на Тодоров. Поискал да се видят и следователят го посетил в дома му. Там разбрал, че главният прокурор е говорил с Йордан Стоев от ВСС и двамата обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във Върховната административна прокуратора. Главният прокурор разказал на Тодоров, че от известно време имало натиск към него да си тръгне и му предлагали разни дипломатически постове. "Аз нямам избор, опрян съм до стената", казал Гешев.

Разказал на Тодоров, че няма да подаде оставка. Притеснявал се, че ако го направи, ще има натиск върху магистрати, за които се смята, че са близки до Гешев. Предупредил го, че след като не си даде оставката вероятно ще има изменения в НПК, така че да бъде махнат. "Всъщност и това се случи", добави Тодоров. И посочи, че Гешев се притеснявал от намаляване на броя гласове, с които се маха главният прокурор. Още тогава предупредил Тодоров, че ще атакува такъв текст в Конституционния съд. Притеснявал се обаче, че щели да го махнат много бързо, преди КС да се е произнесъл.

Гешев изразил и притеснение за близките си. Посочил, че те се намират в чужбина.

Тодоров познавал Гешев като психически устойчив човек, с подредено и организирано мислене. На 14 май бил "разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема". Тодоров го отдавал на преживяното от атентата.

Кадровиците изгледаха запис на изявлението на Иван Гешев от 15 май, когато той скъса оставката си и след това изрече израза "политически боклук. Записът беше допуснат като доказателство по искането за отстраняване на главния прокурор. Той е 45 минути. След него започват разпитите на Ясен Тодоров и Борислав Сарафов.

Изобщо не е ясно докога ще продължи заседанието на ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Електра

преди 10 месеца

Сега какво стана, спряхме да гоним предатели като Крадеф, и крадци като Цецо Белградския, Бобока и Черепа, Балеви, Веткови и още цял легион кому олигарси, ще гоним Кирето и Бойко. Разбрахте ли сега, "Кой си го избра" тоя ***, и как Галевите си ходят напред назад като разсилни, без никой да ги притеснява, защото живеем в държавата на каскетите и ушанките, а овцете блеят и гледат умно...

50

Имаше една

преди 10 месеца

Песен: ху ю бол

49

Мъдорист

преди 10 месеца

Театъра за Де Вилте в турски нужник с цветно население и подарени 3ки по бг език продължава с пълна пара

fallback