Синдикални организации в областта на културата заплашиха с обявяването на "Седмица без култура" и блокирането на театри, музеи, галерии, библиотеки и читалища. Според хората на изкуството, бюджетът им за тази година ще бъде орязан с близо 40 млн. лева.

Артисти, театрални работници, музиканти и работодатели в областта на културата са недоволни от съкращения в бюджета за култура, предаде Bulgaria ON AIR.

"Това означава едно много пренебрежително отношение към хората в културата. С 40 млн. лв. - това са неусвоени средства от капиталови разходи, които вместо да бъдат прехвърлени поне за заплати, просто с лека ръка и с един подпис биват отписвани. И без това не стигат средствата за културните институти, а така още повече", каза председателят на Националния фонд "Култура" към КТ "Подкрепа" - Кирил Бинев.

В знак на протест културните институции ще затворят врати за седмица.

"Първото ни условие е при правенето на бюджета, който трябва да бъде удължен и такъв ще бъде гласуван, ние ще настояваме 37 млн. да бъдат върнати в сектора ни. Втората задача към НС е при правеното на бюджета за 2024 г. задачата ще бъде да отделят 1% от БВП за сектор "Култура", заяви председателят на Съюза на артистите - Христо Мутафчиев.

От Съюза на артистите отново отбелязаха, че бюджетът за култура от години е недостатъчен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase