Второ искане за оставката на главния прокурор. Четирима членове на Прокурорската колегия са внесли във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване от длъжност на обвинител номер едно, съобщи Bulgaria ON AIR.

Определението на Гешев за политиците като "политически боклук" накърнява престижа на съдебната власт.

Още по темата
Това са посочили прокурорите в писмото си до ВСС, в което отново искат предсрочното освобождаване на главния прокурор. Един от подписалите е Георги Кузманов. Според него Гешев може да поиска отвод на магистратите, пожелали освобождаването му с цел да намали кворума на заседанието в четвъртък. По този начин няма да няма достатъчно гласове за предсрочното му освобождаване.

"Считаме, че не е допустимо магистрат, главен прокурор, да използва такъв език в свои медийни изяви. Да наричаш политическата класа в България "боклук", това са народните избраници на българския народ, дори да си го мислят някои по този начин, не е език, който магистрат може да си позволи да използва пред медиите", заяви Кузманов.

Прокурорската колегия на ВСС излезе днес с декларация: "Призоваваме Гешев да прояви мъжество и достойнство и да изпълни заявеното от самия него желание да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства и факти по случая, тъй като само така ще бъде гарантирана възможността на прокурорите да изпълнят обективно своите задължения, без риск върху тях да бъде оказан натиск. Считаме, че през последния месец бяха нанесени непоправими щети върху авторитета и престижа както на съдебната власт и в частност на ПРБ, така и върху българските магистратите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase