ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се договориха за ротационно правителство в рамките на 18 месеца. През първите 9 месеца премиер ще бъде академик Николай Денков, а през вторите - Мария Габриел.

В политологическия смисъл на думата решението за ротационен кабинет е голяма коалиция.

Още по темата
Това означава още, че и двете политически сили би следвало да имат премиери в кабинета. Вероятно формулата за 9 месеца ще бъде валидна и за председателите на Народното събрание, защото не е много удачно да се сменят на 3 месеца. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"И в двете коалиции има недоволство, затова в бъдеше това правителство вече може да бъде оценявано единствено според своята работа - да реализира реформите в бърз порядък. В противен случай цената ще я платят поравно и двете политически партии. Местните избори ще бъдат първият тест за това управление", смята той.

По думите на социолога Юлий Павлов още преди 10 месеца е било ясно, че единствената възможност за стабилно и нормално управление е между първите две политически сили, тъй като между тях има почти пълно програмно съвпадение.

Павлов обобщи, че от "ГЕРБ-СДС жертват много неща, но действат с дългосрочен план". Двамата гости не успяха да постигнат съгласие относно мълчанието на БСП и ДПС към момента. Докато според политолога партиите са се надявали на четворна коалиция с ГЕРБ-СДС, социологът напълно отхвърля подобна възможност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase