Снимка: БГНЕС
fallback

Дали опита за атентат срещу Главния прокурор можеше да е фатален? Експертът Славчо Велков заяви, че има много "ако".

"Аз минах от там като турист, на път от Самоков към София, и спрях да видя, какви са пораженията, и да си направя своите изводи, без да преча на някого и без на мен някой да ми пречи", припомня експертът по национална сигурност Славчо Велков пред Bulgaria ON AIR.

"Ако беше добре насочен и ако водачът на автомобила беше стресиран в момента на взрива. Да кажем, от оглушителния гръм, от огнен стълб, от ударната вълна. И от там да се загуби управление, да се обърне колата и ефектът пак може да бъде много лош за тези, които са вътре в колата. Срещу бронирания автомобил не, но ние и лично аз не бих твърдял, че този, който взривява към момента, а той не е бил сам, е знаел какъв е автомобилът. Особено ако той е бил сменен от обикновен с брониран броени минути преди това. Както разбира се, се твърди. За да се извърши такова взривяване, първо са необходими умения, но най- вече достатъчно информация за маршрута и за местонахождението. Къде се намира; кога тръгва, с каква скорост се движи и вероятно той е бил на визуално наблюдение, от разстояние, възможно на проследяване с друг автомобил и твърде възможно маршрутът му да е следен с безпилотно летателно средство, дрон. Още повече, има основание да се смята, че се е движило на не толкова голяма височина - има следи от срязани борови иглички и връхчета", разказва Славчо Велков, посетил мястото на инцидента.

Експертът е категоричен, че "при всички случаи е имало достатъчно информация за придвижването на мишената".

На въпрос за теч на информация от службите, гостът поясни:

"Разбира се, че на всяка служба може да ѝ бъде въздействано и да се създадат източници за информация, включително и класифицирана".

Той добави, че "не е било необходимо да се пробиват службите, тъй като в случая, мишената не е персона, която се крие. Г-н Гешев не живее в бункери".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 10 месеца

Взривът е бил закопан не много дълбоко,но на откоса не много стръмен,но извън банкета от 1м,а под него има канавка облицована с плочи и някой е задействал дистанционно взрива в горски участък в момента на преминаване на бронираната кола на Гл.Прокурор изравнила се с него,като насрещно движение не е имало много щот от взрива неговата кола завила на ляво инак да се е сблъскала с насрещна кола,ако е имало кола след неговата и самата тя с видеорегистратор все някоя е щяла да заснеме кой е бил близко

11

Анонимен

преди 10 месеца

До кога ще наричате хвърлянето на пиратки атентат.

10

Анонимен

преди 11 месеца

Тоз гешев още ли го обсъждат ?Ами при съвременните средства да те проследяват с телефона ти ,камери на всякъде ,да ти следят комуникацията и да не ги хваната значи и американците са замесени в този опит за сплашване .Затова гешев отиде в САЩ да разправя колко много щял да мрази руснаците ако го оставят на ялата държавна ясла с куп превилегии.Даже полсле приказва че да си българин това било да мразиш Русия . Така не може да говори ,,прокурор,, Ако иска с политика да се занимава да отива на избори

fallback