Снимка: БГНЕС
fallback

"В България има изключително много хора, които говорят чужди езици, което беше използвано от икономиката в последните 20 години за развитието в секторите, които се профилират в услугите - IT сектора", заяви в БНТ Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

Oще по темата

По думите ѝ много чужди компании са навлезли на българския пазар, като призова за по-голямо развитие в тази посока.

 "Има забавяне на наемането на служители. Непрекъснато има глад за кадри - не само за квалифицирани, а и за неквалифицирани. Проблемите идват от демографската структура в България, няма младо население, което да подмени напускащите пазара на труда пенсионери, няма достатъчно имиграция, която да запълни тези свободни работни места. Застрашени от навлизането на изкуствения интелект са части от професии, задачи и роли, които са свързани с въвеждане и обработка на данни", каза още Надя Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

2023

преди 11 месеца

"Проблемите идват от демографската структура в България, няма младо население, което да подмени напускащите пазара на труда пенсионери, няма достатъчно имиграция, която да запълни тези свободни работни места" Хахахаха!Проблемите не идват от там!А от алчните работодатели, които хвърлят подаяния на работещите, експлоатират силите и способностите им, за собствено облагодетелстване. Нито условия на труд, нито Кодекс на труда, нито достойно заплащане. Все по-богати работодатели, все по-бедни работещи

52

Ай сиктир ва

преди 11 месеца

Не съм чул до сега българин да не си е намер работа зад граница.Може да е на минимална заплата в ЕС,но работа всеки един българин си намира.От къде идва тоя глад за българи в България,не мога да си го обясня.То не плашеха хората с виетнамци,непалци,украинци,руснаци че напоследък и индийци от Бангладеш.Кого сте тръгнали да плашите те бре другари чорбаджии? Яжте си от краденото,развявайте през деня българското знаме,а като си легнете вечерта,се завивайте със съветското такова.Вашето мина и замина.

51

Кадри има,

преди 11 месеца

но няма да бачкат за стотинки,каквито и внушения и манипулации да се опитвате да правите :)Бай дъ уей,преди няколко дни писахте,че търсенето в ИТ сектора е силно намаляло,едва ли не се уволняват и съкращават синъри... Което поставя под съмнение истинността на твърденията :)

fallback