Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
След като по-рано днес стана ясно, че е постигнато съгласие между първите две политически сили правителството да бъде сформирано с втория мандат, номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел върна на президента Румен Радев празна папка без проектосъстав на Министерски съвет.

„Папката, която днес връщам е празна, защото няма да допусна да има имена на хора, които не са в резултат, в следствие на открити разговори основани на принципи и отговорност, а са в резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала“, каза тя на Радев.

Още по темата

„Смятайки, че ситуацията е критична, хората имат нужда от институции, които да работят за тях и да им имат доверие“, коментира Габриел.

Тя добави, че различията на ГЕРБ с БСП са станали ясно на  ранен етап, но водейки разговори с останалите партии, е станало ясно, че могат да намерят обединени усилия, които да направят така че България да има работещо правителство,  което да постави в центъра на приоритетите си хората.

Според нея времето за преговори за осъществяване на първия мандат е било време за време за диалог, а не за задкулисни договорки.

„За мен е важно, че през последните 48 часа, след като стана ясно, че в основата си стабилно правителство може да  между първите и втори политически сили в НС, се проведоха разумни преговори с взаимни отстъпки в името на една цел -  България да има правителство с ясни отговорности и принципи“, посочи Габриел.

„С ПГ на ПП-ДБ ще търсим съгласие, защото имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да е национален. За мен приоритет остават българските граждани, авторитета на България и съм убедена, че съвсем скоро можем да покажем резултати“, каза още тя.

Радев й благодари за усилията.  

„Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по - тежки компромиси, пътят по които сте се насочили изисква интензивна работа и комуникация. В рамките на следващите дни ще връча мандата на ПП-ДБ, но искам да призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и на важните закони“, призова президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар