Снимка БГНЕС
fallback

“Президентът сформира една нерегистрирана партия на властта. Не е тайна, че се очаква много сериозно участие на президентския отбор на местните избори. През определени неформални контакти в Пловдив могат да се проследят определени вектори и в съдебната власт. Ако се стигне до освобождаването на Иван Гешев, къде ще застане например председателят на Върховния административен съд?” Това заяви в интервю за Дарик радио съпредседателят на “Продължаваме Промяната - Демократична България” Христо Иванов.

По думите му, е обезпокоително, че в последните две години президентът Радев трупа власт в администрацията и че уж слабата по конституция фигура на държавния глава се е оказала много силна чрез изплуването на един резервен конституционен модел, който по замисъл е трябвало да е само временен. Особената опасност в него е, че не е ясно как и дали излъченото от президента служебно правителство се контролира от него, каза Иванов.

“Затова едно редовно парламентарно правителство ще прекрати безотговорното служебно правителство и паралелите с 16-а съветска република”, допълни той.

Според лидера на “Да, България” издигането на Мария Габриел за кандидат премиер на ГЕРБ-СДС е бил опит за самостоятелен аргумент за преодоляване на обещанието на “Продължаваме Промяната - Демократична България” да не подкрепят първия мандат. “Ние, за разлика от Бойко Борисов, нямаме такава гъвкавост и акробатика. Това не е инат, а последователност”, каза Иванов. И добави, че Еврокомисията, от която идва Габриел, е призвана да е пазителка на правовия ред в ЕС, но сама се е провалила с механизма за наблюдение над съдебната ни система. Той е трябвало да продължи максимум 3 години, а е продължил 16 и е завършил безрезултатно със срамна сделка между Европейската народна партия и ЕК на Жан-Клод Юнкер.

“Сега настояваме, че реалният шанс за правителство с втория мандат е не защото искаме да е нашия, а защото който държи мандата, посочва фигурата на премиера. Защото премиерът може сам да свали правителството, ако то се окаже фасада, ако в един момент пак се получи да имаме едни заявки за реформа, а те да не се случат. Ние искаме да сме сигурни, че като ще говорим за конституционна реформа, тя ще е до публикацията ѝ в “Държавен вестник”, а не да стигне до средата и после да завие нанякъде. Затова е важно кой е премиерът. На акад. Денков имаме доверие, че ако нещата не тръгнат натам, накъдето трябва, той ще си подаде оставката”, каза Христо Иванов.

Oще по темата

Според Иванов, ако първият мандат приключи неуспешно, Борисов няма как да обясни, че не подкрепя втория, при условие, че ГЕРБ вече са заявили, че подкрепят конституционната реформа, законодателната програма и управленската програми, изработени от ПП-ДБ, в началото на разговорите им.

“Ако няма правителство, всеки, който завлече страната на поредните избори, ще носи огромна отговорност", заяви Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

329

Васил

преди 11 месеца

Самият Иванов я е завличал неведнъж, пък няма никакви последствия за него.

328

Аз

преди 11 месеца

Джуджето се зарече да плюе надалече...

327

Анонимен

преди 11 месеца

Само-вкарай се в затвора, бре! )))

fallback