"Допускам конфликт на интереси, допускам "гранде" корупция, говорим за над 1 млрд. лева с договор с фирми, които са подсъдими по "Хемус", например", заяви бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в ефира Bulgaria ON AIR по повод строежа на АМ "Струма".

"Видяхме, че през мерки "Пътна безопасност" могат да приключат жертвите там. Откакто бяха поставени миналата година тези колчета, на практика нямаме нито една жертва, а до преди това бяха много често черните новини в ефира. Това, което се стреми да направи служебното правителство, е да пусне един проект, който е от преди няколко години, за който изтече оценката за взаимодействието на околната среда, но сега смятат, че нейното изтичане е от момента, в който се е произнесъл съдът, а не в който е влязъл в сила. Това е тук разминаването", обясни Сандов.

Според него министър Шишков е запознат с този казус от 8-10 месеца, но е решил да се справи "по най-безумния начин в нарушение на закона."

"С ясното съзнание в нарушение на закона приемат нещо само и само за да влязат в някакви срокове, които смятат, че ще им спасят друга процедура", допълни бившият министър.

"Можем да загубим милиарди, ние ще загубим средствата, които евентуално Европейската комисия би ни дала за завършване на магистралата. В тази новата програма "Транспорт" бяха заделени 185 милиона, това ще го загубим със сигурност", категоричен е Сандов.

"Явно целта е да нарушим европейските правила. И ако загубата е да не получим тези 185 милиона, вероятно на някого това му се струва малко, но ако се наложи да връщаме, когато си поел ангажимент за изграждането на дадено трасе, то ЕК може да предяви претенции към България", смята Сандов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase