Снимка: БГНЕС

"Не приемам понятието "демографска катастрофа". Демографските процеси са последица от нещо друго, те не текат самоцелно. Може да говорим за криза във факторите, които предизвикват демографския срив. Трябва да повлияем върху факторите чрез дългосрочна политика. Към сегашната ситуацията в страната, когато се борят за правителство, това е твърде далеч от разбирането за устойчива политика в областта на демографията", заяви ръководителят на департамент "Демография" в ИИНЧ към БАН доц. Спас Ташев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вече се превръща в мечта да имаме редовно правителство 4 години, а дори в рамките на един пълен мандат не може да се направи почти нищо по отношение на демографската политика.

"Скептичен съм как може да се повлияе на демографските процеси, но обществото трябва да бъде взискателно към партиите, които за две години пет пъти правят избори. Трябва да поставим въпроса как виждат справянето с демографския срив. Никой политик не се интересува какво ще бъде след 20 години", изтъкна доц. Ташев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че през 1989 г. населението ни е било почти 9 млн., докато сега сме 6,5 млн., според последните данни, в чиято обективност гостът не е убеден.

"Лично аз познавам хора, които нито са преброени онлайн, нито са посетени от преброител, който да попълни анкетната им карта. Когато нямаме обективните данни, много трудно може да направим точна диагноза на процесите и да предложим лечение. Намаляваме с почти 62 хил. души годишно. Имаме малко потребление и застаряващо население, все по-малко чужденци ще инвестират в нашата икономика", алармира доц. Ташев.

Оказва се, че смъртността преобладава, но делът на емиграцията съвсем не е малък. По време на пандемията част от българските емигранти са се върнали у нас, но след облекчаване на мерките веднага са напуснали страната ни, стана ясно от думите на госта.

"Загубата е, че емигрира предимно младо население в детеродна възраст. Тази миграция създава затруднения при създаването на семейства. Все по-трудно тези хора се връщат в страната. Бесарабските българи дойдоха в България и ние не им помогнахме. Помогнахме на украинските бежанци, но на българите от Украйна не. Постояха и си тръгнаха", каза още доц. Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase