Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи днес в 15,00 часа първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ-СДС.

Още по темата
От ГЕРБ-СДС номинираха за поста министър-председател Мария Габриел.

През изминалата седмица тя проведе срещи с ПГ на ГЕРБ-СДС, а също и с ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН, на които представи 10 приоритета за работата на евентуално ново правителство начело с нея.

На пресконференция в неделя Мария Габриел заяви, че ще предложи експертно правителство за една година въз основа на приоритети.

Тя съобщи, че ще предложи в понеделник разговорите да продължат с цел създаването на такова експертно правителство за една година на основа на приоритети.

"Изключваме думата коалиция, правителството ще бъде само експертно", отсече тя.

"Не ние бързаме, а конституцията ни казва, че имаме срокове. Затова от утре ще поканя да продължат разговорите с много ясна цел – експертно правителство с имена на хора, които да доведат до успешни резултати приоритетите, които споделих, с тези, които ще подкрепят, ще уточним приоритетите и в детайли“, подчерта Габриел. Тя обясни, че с ПП „Възраждане“ не е възможно да се върви напред. „Никакви разговори не са водени с мен за имена, министерства. Искаме ли работещо правителство - да, имаме ли общи приоритети -да. Преди да говорим за експерти, трябва да говорим за експертно правителство", каза още Мария Габриел.

Днес – преди 15,00 ч., кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещнат с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН.

Бойко Борисов обяви в неделя, че дава един ден срок и по-точно преди 15 ч. днес - времето на връчването на мандата, трите политически сили да кажат дали подкрепят обявената от Мария Габриел формула за правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase