Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложената от ГЕРБ за премиер Мария Габриел е в "златната среда" по одобрение сред политиците у нас, показва проучване на ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода "лице в лице" с таблети.

Българският еврокомисар се радва на 11% одобрение от анкетираните, срещу 56,2% недоверие. 12,6% от анкетираните пък се колебаят за оценката на Габриел.

Още по темата
Габриел обаче е далеч от предните позиции и отстъпва далеч в рейтингите на президента Румен Радев, на премиера Гълъб Донев и партийните лидери Бойко Борисов, Асен Василев, Кирил Петков, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова.

От "Галъп" отчитат, че тези данни отразяват стартовата позиция на Габриел – преди обявяването за кандидат за премиер и в качеството й на българския еврокомисар.
 
Най-популярна политическа фигура в страната остава Румен Радев със сходни дялове доверие и недоверие в последните месеци около четиридесетте процента, а сравнително добро за българските стандарти доверие има и служебният премиер, председателят на Народното събрание, лидерите на основните партии и т.н.

Харесват ли българите Мария Габриел? Рейтингът й е в златната среда

Радев е с 40% одобрение срещу 42,8% неодобрение. Кирил Петков е с 21,5% одобрение и 69,2% неодобрение, а премиерът Гълъб Донев е с 21% одобрение, но далеч по-малкото от Петков 51,1% неодобрение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е с 18,5% одобрение и 70,5% неодобрение, а съпредседателят на ПП Асен Василев с 20,1% одобрение и 70% неодобрение.

От "Галъп" уточняват, че данните за личното доверие по правило зависят от продължителността на политическия "стаж" на даден политик, "бонифицират" или „наказват“ дадени фигури в зависимост от поста, който заемат и тежестта на задачите, а и връзката на доверието на партиен лидер с партийната подкрепа е противоречива.

Данните за лично доверие показват всъщност какъв е вкусът на обществото, а не как даден политик върши своята работа.
 
Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase