Снимка: БГНЕС

Конституционният съд има много решения, които касаят независимостта на главния прокурор, така че въпросът с правомощията му можеше да бъде третиран и по друг начин.

Още по темата
Това коментира пред БНТ Филип Димитров - конституционен съдия и първия демократично избран десен министър-председател на България.

"Приели сме обаче, че когато някой седи под другия, той няма свобода на оценката и смелост да предяви някаква инициатива", посочи той.

Димитров отказа да коментира исканата от Мария Габриел оставка на Иван Гешев. Личното му мнение за последиците от политическата криза е, че вредите са налице.

"Очевидно се въртим в доста неприятна човешка и политическа ситуация. Вредите са налице. Ние бяхме на ръба на влизане в еврото, сега май се поотдалечихме от това и още много други неща, които човек с просто око вижда, че не са станали по-добри, а по-лоши. Очевидно е, че се търси разрешение и е хубаво да се намери, защото това, от което бих се боял е, че ако няма разрешение, повторението като майка на знанието може да се случи отново и отново. Единственото нещо, което ми се струва, че би било особено кошмарно, е още от същото", каза той.

Според него Конституцията дава принципи и достатъчна свобода на действия както за законодателя, така и за съдебната власт. Може да даде на съда и независимост - включително кадровите и финансовите въпроси да са изцяло в ръцете на инситутция, която принадлежи в голямата си част на съдебната система, посочи той.

"Оттам нататък идеята, че ако се промени конституцията, съдиите ще решават делата по-бързо или съдебната процедура ще бъде улеснена, или че всеки ще започне да си върши работата така както трябва, което невинаги е случаят навсякъде по света - това са детински представи.", изтъкна Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase