Снимка: БГНЕС

Трябва да мине време, за да се види реалният ефект от санкциите върху българската икономика, но той няма да бъде съществен. В това увери служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов от трибуната на Народното събрание. Вносители на изслушването са парламентарната група на "Възраждане" относно 11-ия пакет санкции спрямо Русия, предложени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. От партията на Костадинов искат и подробен анализ по сектори на всички наложени санкции до този момент с въздействието им върху българската икономика.

Стоянов обясни, че 11-ият пакет от санкции съдържа голяма част от съдържащата се информация, която е чувствителна и не може да бъде споделена на публично обсъждане в парламента. Той увери, че държавата ще извърши всички възможни действия за защита на националния интерес. Икономическите санкции са насочени във финансите, в търговията, в енергетиката, в транспорта, технологиите и отбраната. България винаги е била и ще продължи да бъде защитник на мира и международният правов ред, подчерта Стоянов.

Никола Стоянов изтъкна, че България ще подкрепи 11-ия пакет от санкции на ЕК спрямо Русия. В Министерство на икономиката се прави анализ на всяко едно предложение в пакета от санкции, анализира се, правят се прогнози и се отчита какъв би бил на база на статическите данни ефектът от санкционния пакет. Навсякъде, където може икономиката да бъде засегната сериозно, е взето отношение. Изправени сме пред цивилизационен избор - ЕС и НАТО, като това се отразява и на икономиката. Над 60% от стокообмена на страната ни е с ЕС, а този с Руската федерация е 5-6%. Всеки търговски партньор е важен за страната ни, но днес става дума за избор - служебното правителство защитава българския интерес, категоричен бе Стоянов.

Още по темата
Министърът уточни, че България внася от Русия само суровини. Към момента България по никакъв начин съществено не е засегната от санкциите, а съществено бихме били засегнати, ако нямаше дерогация за петрола и нефта, уточни Стоянов. Той изтъкна, че до 31 декември 2024 г. санкциите ще се приложат в пълен обмен и това ще е времето, което трябва да бъде пълноценно използвано.

Той увери, че България участва солидарно в руските санкции. Ако икономиката ни бъде отслабена или тежко засегната, това няма как да спомогне за прекратяване на войната в Украйна, но и за целия ЕС, предупреди Никола Стоянов.

Стоянов очерта и икономическата ситуация в страната. С 11.4% нарастват заплатите в България през 2022 г. Всички искаме войната да приключи максимално бързо и това ще позволи бързо възстановяване на нормалните търговски отношения. Дотогава ще сме изправени пред серия от избори, които няма да бъдат лесни.

11-ия пакет от санкции следва да се коментира в Брюксел при преговорите за неговото въвеждане, уточни Стоянов. Дали е по-добре да няма санкции и да има международна търговия, всички са съгласни, но когато има борба за по-висши ценности се налагат такива рестриктивни мерки. България, солидарна като член на ЕС, подкрепя такива мерки, подчерта министърът. Днес е рано да се измерят санкциите, но щети има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase