Снимка БГНЕС

Родители, които не ваксинират децата си, няма да бъдат лишавани от социални помощи, а ще ги получават в намален размер. Същото важи и за родителите, чиито деца не посещават редовно училище. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от БТА.

Той представи пред медиите промени в социалното подпомагане, които ще влязат в сила в 1 юни.

Мярката за отказване па помощи при отсъствие на децата от клас целеше връщане на ученици пред отпадане в класните стаи.

Припомняме, че най-същественото от реформата е, че занапред размерът на социалните помощи ще зависи от линията на бедност (504 лв.), а не от гарантирания минимален доход (75 лв.). Така в обхвата на социалното подпомагане ще попаднат близо 46 хил. души вместо 35 хил., колкото са сега, поясни министърът.

Още по темата
От 1 юни еднократната социална помощ, която се отпуска на пострадали при бедствия или при други инцидентно възникнали нужди, ще се увеличи от 375 лв. на 1512 лв. или над четири пъти.

Облекчават се и ограничителните условия за допускане на социално подпомагане в зависимост от притежаваните имоти. От 5 на 2 години се намалява периодът, в който хората не трябва да са
прехвърляли срещу заплащане или дарявали свой имот, за да имат право на подпомагане.

Срокът за задължителната и непрекъсната регистрация в бюро по труда преди подаване на заявление-декларация за социални помощи намалява от 6 на 3 месеца. Това ще даде възможност за по-бърз достъп до социално подпомагане и намаляване на риска от изпадане от системата, каза Лазаров. Когато човек на месечно социално подпомагане започне работа, той ще продължи да получава още три месеца и помощта от държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase