Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От БСП настояха да получат отговор от номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел какво правителство очаква да оглави и кой да я подкрепи.

Още по темата
Тя обясни от своя страна, че кабинетът ще е проевропейски, а приоритетите, които очертава в програмата си, могат да бъдат разширени и допълнени.

"Не приемаме подхода за номинацията на премиер. По-приемливо щеше да е присъствието на Бойко Борисов и на Корнелия Нинова тук. Отсъствието на двамата поставя под съмнение това как Вие виждате състава на това правителство", коментира в началото на срещата между Габриел и ГЕРБ и БСП социалистът Георги Свиленски.

"Важното е да се каже какво правителство, за какъв срок и с каква подкрепа. Вие водите разговори с всички ПГ в рамките на повече от месец. На обществото не е ясно кой е план „А“, кой е план „Б“, какво правителство търсите - от експерти, от специалисти, с представители на ПП или на другите партии. Това не е ясно на никого", разкритикува той ГЕРБ.

“Сега ни представяне приоритетите на ГЕРБ. На предишна среща сме ги получили, също и тези за забавление на ДБ за забавление. Нашите приоритетите не ги виждаме в тази програма, може би трябва да ги уточним, защото не се говори нищо за доходи, за повишаване на стандарта на живот, но очакваме да кажете ясно какво правителство очаквате да оглавите, кой очаквате да ви подкрепи. В последните 5-6 Народни събрания видяхме всякакви опити за съставяне на правителство, имаше какви ли не експерименти. Трябва да сложим картите на масата и да кажем какво искаме да се случи в страната - пет безспорни за всички приоритети за определен период от време. Такива разговори за такава отговорна работа трябва да се водят от лидерите на партиите, а аз казах, че Борисов ще посочи пример и ще се скрие, това и направи“, упрекна още Свиленски.

По думите му работата по приоритетите ще я свършат експертите. Той припомни, че тези на БСП са образование, здравеопазване и социална програма.

Мария Габриел отговори, че правителството, което ще оглави ще бъде проевропейско с ясен профил на хора, които подкрепят приоритетите около има обединение.

„Посоченият кандидат за премиер е Мария Габриел и заради това е редно, аз да се видя с всички и да уточним кои са приоритети, около които да се обединим, а след това идва кой и какво“, коментира тя.

Според нея най-важното от срещите в НС е да се излъчи сигналът, че диалогът може да продължи.

„Тези приоритети не са фиксирани, те остават за диалог, могат да бъдат разширени или добавяни. На този етап срещите са с кандидата за премиер и парламентарните групи, от които той търси подкрепа“, каза Габриел и отказа да коментира въпроса за лидерска среща.

Мария Габриел отново настоя, че България има нужда от работещо правителство.

„И аз днес тук съм с ясното създание за голямата отговорност, която носим за България и българите“, коментира тя.

Пред БСП Габриел също избори приоритетите от програмата си.

Като първи приоритет тя очерта съставянето на работещо правителство. На второ място е стабилизирането на финансистите и приемаме на бюджета. Третият приоритет е реформата в правосъдната система. Четвъртият е справянето с инфлацията и ръста на цените, както и гарантиране на енергийната сигурност.

„Пета важна цел е приемането на България в еврозоната и датата ще зависи от приемането на бюджета и параметрите на дефицита. Шести важен приоритет са европрограмите и Плана за възстановяване и устойчивост. Седма важна тема е сигурността на българските граждани, модернизация на армията“, посочи Габриел.

Като осми приоритет тя очерта науката, иновациите образованието, дигитализация на публичния сектор, мерки за модерно и иновативно образование, подкрепа за културата. Регионите са деветия приоритет в нейната програма. Десетият приоритет са ефективните здравни политики.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase