Снимка: БГНЕС

С декларации по повод 120 години от трагичната гибел на Гоце Делчев започна днешния пленарен ден.
 
Тошко Йорданов от ИТН обвини останалите партии, с изключение на "Възраждане", в лицемерие.

"Този парламент е същият, когато падна ветото за началото на преговорите за присъединяване на РМС към ЕС и тогава направихте нещо, което морално може да се определи като национално предателство, а от БСП, които след всички приказки за червената им линия, гласуваха въздържал се и така морално се прикрепиха към останалите. След падането на ветото започна терор срещу българите", обвини той.

"Лицемерието в този парламент и в предишния и вероятно и следващия ще е също толкова гадно и когато стрелят срещу българи, вината е ваша, без на ИТН и „Възраждане“, и ще тежи на вашата съвест. Българската държава има два варианта и ние като представителна власт да направим всичко възможно, за да спрем антибългарските действия в РМС или ще сме патриоти само по празници", каза Йорданов.

Елисавета Белобрадова от ПГ на ПП-ДБ посочи, че Гоце Делчев е една от най-морално извисените личности в историята ни.

"Ние имаме много грехове към нашите сънародници от РМС и към собствената ни история. Един от тях е предаването на тленните останки на Гоце Делчев от ранния следвоенен комунистически режим в София на югославските власти в Скопие. Това предателство е кулминацията на лакейството на тогавашната българска власт към Москва, последиците от които още ехтят в региона и ни задължават и до ден-днешен да настояваме за историческата истина", каза тя.

Белобрадова заяви, че Гоце Делчев ни е завещал да почитаме българските традиции, култура и история и на базата на тези ценности и своите отговорности да има отношение и към тези наши сънародници, които са останали извън пределите на нашето отечество, защото те са българи не по-малко от всеки един от депутатите в пленарна зала.

Георг Георгиев каза от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, че всички депутати носят обща отговорност.

"Макар някои да се опитват да се скрият зад лицето на другите, те също ще се впишат в провала или успеха на България. Гоце Делчев който е паднал от ръката на свой близък, но нима не е същото и днес, нима не очакваме отговорни българи да се опитат да изведат страната от това безпътие, в което тя се намира", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase