Снимка: БГНЕС
fallback

"Всеки, който твърди днес, че е вградил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците му, а поеме отговорност да следва идеалите му. Нека веруюто на Гоце Делчев намери безкомпромисно място в обществените дела и в ежедневието на гражданите на Балканите. И ако днес Република Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира сили да впише в Конституцията си неговите сънародници, за чиято свобода той пожертва живота си! Вярвам, че рано или късно ще се намерят далновидни политици, които да претворят в дела заветите на Гоце Делчев, които да ни обединяват."

Това каза президентът Румен Радев в словото си в гр. Гоце Делчев по време на зарята-проверка по повод 120 г. от смъртта на революционера.

Домакин на събитието е кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, а гости са още министрите Иван Демерджиев и Иван Шишков, зам.-министърът Николай Шушков, областният управител Стоян Христов, кметовете на Петрич, Сандански, Банско, Симитли, Сатовча, Гърмен.

"Преди 120 години един от най-благородните рицари на освободителното ни движение в Македония и Одринско завинаги обезсмърти името си в стихията на революцията. Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев от рано последва стъпките на Левски и на революционната борба, на която остана верен до самия край. Гоце Делчев е неуморен организатор и всепризнат водач на българите в Македония и Одринско. С безпрецедентната си вяра печели умовете и сърцата на българите. Житейският му път беше кратък, но името му се превърна в символ на стремежа към свобода", каза още в словото си държавният глава.

"С безграничната си вяра и всеотдайност към делото печелеше душите и сърцата на поробените, които за броени години се преродиха в могъща революционна организация.  За поколенията името му е символ на стремежа към свобода, към човешки и граждански правдини за всеки. Гоце Делчев вярваше, че единствено честността може да събира, да побратимява и да обединява по дългия път към пълната и всеобща свобода. Нека веруюто на Гоце Делчев намери безкомпромисно място в обществените дела и в ежедневието на гражданите на Балканите", каза още президентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Бонго Бонго

преди 1 година

Много се заблуждавате уважаеми,Комунистите изпратиха децата си на запад да завършат и тук се връщат директори и политици.Тия дето учат политология стават подметки социолози с подкупени анализи и прогнози.Децата на комунингите бяха и в СДС и в Герб и сега са във Възраждане , ПП Е НА Радев, ДБ на Иван Костов, който беше в СДС , но идваше от БКП))))И тва няма да се промени. Важното ще е кво имате в хладилника и платихте ли си тока???

29

До 30

преди 1 година

Е нашата в МК несакомуристи и силоваци! Смешен сис наивността си!

28

Сата НАТО

преди 1 година

И Боко, и Радев, са едни вкаменелости от епохата на де била Т. Живков и единствено могат да тровят съвременността с тьпотията, демагогията и цинизма си. Просташката изнудваческа политика по отношение на МК я започна Борисов, а сега я доразвива Радев. Жалко, че БГ народ е изключително тьп и взима участие в тази отвратителна игра. Мястото на всички комунистически силоваци фуражкаджии е на два метра под земята.

fallback