Снимка: БГНЕС

Лидерите на ГЕРБ и на ДПС пропуснаха срещата между двете парламентарни групи. Изказванията започнаха с Десислава Атанасова и Йордан Цонев.

„След пети поредни избори с изключително трудна и геополитическа, и финансова ситуация в момент, в който отговорността е единственото нещо, което може да сплоти държавниците за управлението на страната. Надявам се, че всички ПГ си даваме сметка колко трудни решения предстоят и заради това смятаме, че тази отговорност трябва да е споделена и разпределена между всички, така че всички заедно да взимаме трудните и непопулярни решения за България“, каза Атанасова.

Тя добави, че от ГЕРБ винаги много сериозно са подхождали към предизборната и управленската си програма като при последните няколко избора е наречена „България през кризите - план за възстановяване“.

„Сега като първи си даваме сметка, че нашата отговорност е най -голяма и започваме консултации по тази управленска програма, която е над 160 страници за 4 години управление. Ние със сигурност си даваме сметка, че ако не намерим в това НС сила да проявим държавническа отговорност, изходът изглежда шести поред предсрочни избори. Тази програма може да служи и само като платформа за бъдещо управление, но сме готови да обсъждаме и варианта това управление да е лимитирано в рамките на месеци и по приоритети“, отбеляза Атанасова.

По думите й от заявките на партиите в ЕС еднаквите приоритети са приемането ни в Еврозоната, Шенген, стабилни публични финанси, България отново важен евроатлантически патрньор.

Според Йордан Цонев тези разговори са навременни и ДПС се отнася към тях с отговорност.

„Ние потърсихме вторите след изборите за разговори, но те не откликнаха на нашия призив за разговор, така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна“, отсече той.

Според него отговорността за реализация на първия мандат на ГЕРБ е основна.

„Хората искат редовен кабинет и работещ кабинет и решаване на останалите кризи и ние знаем, че няма как да обясним на хората, ако пак отидем на поредните ненужни предсрочни избори“, настоя Цонев.
 
„По време на тази кампания ние походихме по-нестандартно и питахме хората кой е техният дневен ред и ДПС пое ясен ангажимент по няколко теми – да води ефективни политики за спиране на обедняването, по- ефективно използване на ресурса от ЕС, да направим качеството здравеопазване, образование, да изпълним съдебна реформа, не на принципа „стани да седна“, а която да направи правосъдието действащо и съдебната система независима, развитието на регионите в частност малките населени места е наш приоритет“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase