Партиите трябва да загърбят различията помежду си и да направят правителство. Около това мнение се обединиха пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов и бившият председател на СДС Пламен Юруков.

"Най-същественият въпрос е да се споразумеят по бюджета. Тогава ще има диалог", коментира Красимир Премянов и припомни, че "Продължаваме промяната" са възникнали като отрицание на ГЕРБ.

"Много трудно е при наличието на различия да се споразумеят. Ако не се споразумеят, Конституцията дава други възможности - правителство на малцинството или правителство на ГЕРБ", поясни той.

Според Премянов обаче "рулетката" трябва да се завърти и да бъде връчен първият мандат на първата коалиция - ГЕРБ-СДС.

"Екзотично е да се говори да откажат и да отстъпят на "Продължаваме промяната". Това е политическо харакири. Вариантът да се състави правителство, подкрепено от всички, е прекалено добър, за да е възможен", коментира той.

По думите му нови избори е най-страшното, което може да се случи. "Защото при сегашната ситуация - липса на доверие на повече от 50% от избирателите, едни нови избори не биха довели до нищо ново. Затова трябва да се търси консолидация. Неспособността да се състави правителство ще продължи да бъде по-скоро закон, който ние утвърдихме със собственото си гласуване", каза още Премянов.

Пътят да не се направи коалиция е този - да има спор за имената за министри, прогнозира бившият лидер на СДС Пламен Юруков.

"От едната страна стояха с недоверие, защото те започнаха да губят почва под краката си - имам предвид "Продължаваме промяната". От другата страна се забелязваше как искат да натрапят, че ПП и ДБ не са подготвени - това е пътят да не се постигне нищо", каза той.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase