Ситуацията с бюджета не е непреодолима. Това коментира заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и директор на направление "Икономика" във VUZF Lab проф. Юлия Добрева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"От икономическа гледна точка всеки един бюджет би могъл да бъде адекватен.

Още по темата
Всичко, което се предлага в последните дни е възможно, с увеличаване на корпоративния данък, с увеличаване на ДДС, но в разумните граници, тоест, да не надхвърля 20%, които така или иначе приложими за всички сектори", обоснава се тя.

По думите ѝ подходът с намаляването на ДДС, който видяхме в последната година, е грешен.

"Грешен е и подходът да бъдем твърде експанзивни по отношение на разходите. Разходите винаги трябва да бъдат много консервативно заложени в бюджета", поясни още проф. Добрева пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична обаче, че бюджетен дефицит от 3% е много трудно постижим.

"Чисто математически, може да бъде съставен и структуриран този бюджет по този начин, но това ще има определена цена. Няма как да подобрим състоянието на едни, без да влошим състоянието на други. Тоест, ако това е цената, която бизнесът ще трябва да заплати, с увеличените данъци или, ако се спрат определени субсидии и ползи, които те имаха, това ще рефлектира върху инвестиционната активност, може би някои бизнеси ще бъдат затворени", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase