Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Общ преглед

Пореден скандал и безредици в парламента предизвикаха текстове от Правилника за дейността на Народното събрание.

Причината стана предложение на Петър Петров от "Възраждане" към трудовия стаж да се добави "или осигурителен" стаж и върху него да се начисляват допълнителни месечни възнаграждения в размер на 1% за трудов стаж и професионален опит, както и на депутатите да се осигурява безплатен абонамент за правно-информационна система и безплатен достъп до библиотеки и читални.

Искрен Митев от ПП се възмути от предложението и обвини Петров, че очевидно неговата депутатска заплата не му стига и освен трудов, иска да се добави и осигурителен стаж.

По думите му явно Петров иска НС да му плаща и картата на Народната библиотека.

Митев пресметна, че 300-600 лева е таксата за правно-информационната система и картата за Народна библиотека.

В крайна сметка след скандали депутатите решиха, че НС няма да плаща картите за библиотеките, нито таксата за правно-информационната система на законотворците.

В Правилника си депутатите записаха, че народните представители, които са хабилитирани преподаватели във висши училища, запазват заеманата от тях длъжност и могат да продължат да упражняват преподавателската си дейност или да ползват неплатен отпуск до края на пълномощията им по споразумение със съответното висше училище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Кирин Ичибан

преди 1 година

Когато засегнеш интереса на БГ депутат,спорът е винаги ,,лют" и дори и до бой се стига.След като нещата поутихнат след подобен спор,вече такива ,,люти" спорове относно народните интереси едва ли биха се очаквали повече.Поне до изтичането на настоящия мандат.Но най-лютите депутатски спорове са винаги на ,,първото и винаги закрито" заседание,когато си оределят заплатите,премиите,комисионните,командировъчните и още някои допълнителни отпускарски бенифити.

109

Анонимен

преди 1 година

Разбира се, че трябва да си ги плащат, също и да променят закона и данъка да бъде прогресивен , също и да има необлагаем минимум , примерно 800 лева заплата(или др.), за който да не се изисква данък!

108

Анонимен

преди 1 година

За достъпз до парламентарната столова обаче няма караници. Пълен консенсус.

fallback