Снимка БГНЕС

Петима министри дадоха днес нов път на газа от Азербайджан.

Президентът Румен Радев бе домакин на инициативата "Солидарити ринг", чиято цел е да се даде възможност азерският газ да стигне през България до Румъния, Словакия и Унгария. Специално за подписване на меморандума в София пристигна по покана на Радев и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

"Азербайджан е надежден търговско-икономически партньор. България вече година получава надеждни доставки на природен газ от Азербайджан, който се придържа стриктно към договора си въпреки глобалните и стратегически промени", заяви президентът Радев.

Още по темата

За новия маршрут на азерския газ подписи сложиха енергийният министър на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, на икономиката на Словакия Карел Хирман и на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и българският им колега, енергийният министър Росен Христов.

Същността на проекта е да се увеличи капацитетът на газопреносните мрежи на тези държави без изграждане на нови газопроводи. Твърди се, че става въпрос за пренос на 5 млрд. куб. м азерски газ, а инвестициите за увеличаване на капацитета са към 1 млрд. евро.

Президентът Алиев, както и всички министри, които дойдоха в София, благодариха за тази инициатива. Илхам Алиев поздрави Радев за създаването на екипа и за реализацията на идеята, която да позволи азерски газ да стигне до Централна и Източна Европа.

От своя страна Румен Радев припомни, че миналата година Азербайджан сключи договор с ЕК за доставка на допълнителни количества, тоест - за удвояване на доставките. Големият въпрос остана - как, по какъв начин тези количества да стигнат до Европа,  залагаха се отдалечени срокове във времето, поясни той и поздрави министрите за организацията и скоростта, с която осъществяват инициативата, тъй като това е въпрос на сигурност на доставките. Той изрично благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсън, както и на турската и гръцката страна, тъй като без тях този проект би бил неосъществим.

"Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на солидарността, нови начини на доставки, за да прекроим международната логистическа карта, тази инициатива е пример за успех, насърчава успешното ни партньорство, ще доведе до повишаване на капацитета на газопреносните страни", заяви българският президент.

"То вдига нивото на нашите амбиции, ние започваме да говорим за други проекти за пренос на енергията на бъдещето - зеления водород“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase