Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
След една предизвикателна и оспорвана кампания БСП успя да съхрани своето присъствие в парламента, и това беше много важно, защото в НС трябва да има партии с богат парламентарен опит. И най-вече с готовност да търсят диалога и компромисите, както доказа вашето участие в последното редовно правителство, заяви президентът Румен Радев при срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова по време на консултациите за съставяне на правителство.

Задачите в новия парламент са много: излъчване на мнозинство с ясни приоритети и ясна законодателна дейност. Има редица важни закони, неприети още в предишни парламенти, които определят бъдещето развитие на България и чакат своето приемане в този парламент. Ние искаме да имаме стабилно европейско бъдеще. Важно е и приемането на закона за Бюджета.

Бих искал да чуя виждането ви за това каква е успешната формула за съставяне на правителство в тази сложна политическа ситуация, докъде е компромиса, докъде са разговорите с другите партии, и какъв компромис бихте направили вие? Със законите излязоха вече първите политически сили, кои от тях сте склонни да подкрепите, и как виждате параметрите в бюджета? Как виждате отстояването на покупателната способност на хората в инфлацията, но и осигуряването на дългосрочната стабилност на страната, попита още Радев.

„За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване – борба с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, намаляващи цени. Вторият са мерките по ПВУ, третият – съдебна реформа, четвъртият – приемането ни в Шенген. И четирите приоритета ще станат само чрез приемането на бюджет. Беше грешка, че не внесохте бюджет миналата година, защото сега щяхме да имаме спокойствие. Сега има две решения – формиране на трайно мнозинство, редовно правителство, което да сформира бюджет, ако това не се случи, очакваме внесен бюджет от служебния кабинет. Няма да подкрепим обаче предложение за увеличение на данъци, замразяване на данъци, отнемане на социални придобивки и липса на подпомагане на малкия и средния бизнес. Не е приемлив спешен 3% дефицит за влизане в Еврозоната".

Всичко за днешните консултации при президента вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 1 година

Изберете Възраждане и няма да има проблеми, което не точно така, защото остават наследените проблеми за разрешаване! Но за това трябва да може да четеш и да разбирашш и да имаш нещо в главата, но повечето ползват главата си за пазене на равновесие и за това ще си остане така както е било! В България времето е спряло да тече!

52

Ямболски цървуль

преди 1 година

До 62... Да,копейка съм...А ти си КОРЕКОМ!

51

Анонимен

преди 1 година

До Ямболски цървуль Знаем те че си от копейките.

fallback