Снимка: БГНЕС

Първата заявка от партиите е за подкрепа на проекта за съдебна реформа е на екипа на Надежда Йорданова, доразвит от Крум Зарков. Той е минал одобрението на Венецианската комисия и очевидно ще бъде подкрепен от ПП-ДБ и ГЕРБ. 

Още по темата
Това каза Иван Брегов от Института за пазарна икономика пред Нова Нюз.

По думите му с въведената декларация се е решил проблемът за тяхното съгласие да бъдат назначени да разследват главния прокурор. "Отсяването на сигналите е в правомощието на председателя на Назакателната колегия на ВКС", допълни той.

Oт своя страна адвокат Людмил Рангелов посочва, че становището на Венецианската комисия по проекта Йорданова - Зарков не е еднозначно одобрително. "Напротив, остава открит въпросът и колебанието ѝ, че много трудно българският законодател би намерил баланс между разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека и тълкуването ѝ от ЕСПЧ и от друга страна нашата Конституция и тълкуването ѝ от КС. Има колебание, че законопроектът ще е конституционно перфектен. Сериозна забележка има и за липсата на механизъм на отсяване на сигналите срещу главния прокурор", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase