Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тези два дни са продължение на две години на омраза, на отравяне на обществена атмосфера, на насаждане на впечатлението, че непоносимостта е начин на политически живот. Сега, когато трябва да се води разговор обърнат към националния интерес, нещата са трудни. Ако се приеме екзотиката с двумесечното ротиране на председателите - вторият ще си пише в биографията, че е бил кандидат за председател. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков в студиото на "Денят ON AIR".

Според лидера на ЗНС Румен Йончев в секундите на пленарни заседания се вижда ритуален танц, който ще доведе до нещо.

"Има две опорни точки, около които се върти този валс. Едната е общият враг - президентството. Танцуващите ще се опитат използват тази опорна точка, за да се оттласнат. Второто важно нещо е случващото се в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", надпреварата между лидерите. Проличава, че не всеки има еднаква визия. В този танц ще проличи кой е по-добрият танцьор от тях", коментира Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Още в първия ден е демонстриран разпада на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", смята Петков.

"Едните са събраха в един хотел, другите в едно кафене. Всеки говореше от свое име и за сметка на тези, които са гласували за тях. Това не е валс, това е политическо безкултурие. Това е липса на уважение към партньора", обясни лидерът на АБВ.

Изборите и заплахата от изборите са сплотяващ фактор, изтъкна лидерът на ЗНС. "Те са онова лепило, което събира несъбираеми елементи", каза той.

"Една немалка част от избирателите на "Продължаваме промяната" излизат от омраза към ГЕРБ. В мига, в който Кирил Петков стана премиер, казах, че ще го реабилитира и той го реабилитираше всеки ден. Гледам Борисов как се забавлява в отношенията си с медиите. Реабилитацията, която Кирил Петков направи на Борисов, е най-голямото политическо престъпление на България за всичките 33 години", заяви Петков.

Гостите се обединиха около мнението, че България е била поставена пред фалшив избор. Те коментираха и влизането ни в Шенген.

"От гледна точка на техническите критерии - ние отговаряме, но това се използва като вътрешнополитически инструмент, например в Нидерландия, Австрия", обясни Петков.

Според Йончев решението за Шенген е политически и то може да бъде взето с помощта на редовно българско правителство. "При тази нестабилност никой няма да преразгледа позицията си", обобщи лидерът на ЗНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase