Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отсече, че най-естествената коалиция е между първата сила на изборите и втората, която е ПП- ДБ.

„Обръщаме се към най-голямата, защото това би било най- стабилно. Българите казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП- ДБ също не може. Личните ни чувства нямат никакво значение“, отсече той в първия си коментар след изборите в неделя.

По думите му ГЕРБ ще разговаря за политики само с партиите, които искат редовно правителство.

Още по темата

„Така, че в момента, в който получим мандата, ще поканим всички партии и в зависимост от това кои ще отговарят на желаещите българи да има редовно правителство и да се извършат реформите и да спре инфлацията. Тези, които са счупили държавата, трябва да участват в решаването на проблема, а не да се крият и да казват, че са им важни местните избори, нищо общо няма управлението на държавата с  местните избори. Без редовно правителство ГЕРБ няма да подкрепи бюджета“, отсече той.

Според него ако няма редовно правителство и общините са обречени на гибел.

„Те обричат общините на гибел, защото общините не могат да си приемат бюджетите, след като няма централен бюджет“, коментира Борисов.

„Нека си поставят условията, да ги обсъдим и това се очаква от отговорни политически партии, в противен случай ще направим правителство, но виновните за нестабилността ще бъдат те и тънките им сметки няма да сработят, защото ако в НС има друга коалиция, такава ще сработи и по места и те ще загубят и местните избори“, добави той.

„Ако счита Румен Радев, че иска да участва, ако счита, че има министри, също го слагам на масата и това, аз разделителни линии нямам с никого. С „Възраждане“ също ще говорим много сериозно, не трябва да ги подценяваме, защото те вдигнаха резултата си много“, посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов съобщи, че ще бъде депутат и ще воли лично преговорите с останалите политически сили в НС.

Той отчете, че ГЕРБ повиши резултата си на вота в неделя.

„Целта на изборите е да се излъчи правителство. Един път бива, втори път бива, българите казват трети път стомна за вода не бива. Единственото, което трябва да излъчи това Народно събрание е редовно правителство, каквато и да е цената за партиите в противен случаи нови избори означават същото и риск за парламентарната демокрация,защото един път, втори, пети, шести път и така до безкрая, след като има избори има победител, има и губещи“, коментира Борисов.  

По думите му по време на предизборна кампания се чертаят разделителни линии, защото иначе всички ще са еднакви и ще има само една партия, но след изборите, ако не стига на една партия да събере 121 депутати, се правят коалиции.

„Нашите естествени партньори са партиите в зоната на тези, които подкрепят Украйна, влизането ни в Шенген, подкрепят процеса, който ние оставихме с малко недовършен, защото ни изтече мандатът и България влезе в чакалнята на Еврозоната и сега можем спокойно да го направим. Ние ще поканим по решение на Изпълнителната комисия, всички партии, които избирателите изпратиха в НС“, каза той.

„Най- стабилното управление, което би успокоило и бизнеса, и народа е коалиция между големите партии. Не случайно дори и Кирил Петков казваше, че ако втората партия не подкрепи първата, народът ще я накаже. Разбирам ние да сме проявили мегаломания, да сме подреждали маси, да сме разливали шампанско, точно обратното аз знам, че сътвореното за две години с чудовищна инфлация, обедняване, дефицити, всички разговори а политики минават през редовно правителство“, настоя лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар