Снимка: архив, БГНЕС

„Старото българско въоръжение най-вероятно отива в Украйна. То може би ще се продаде през посредници.“ Това коментира пред bTV експертът по национална сигурност Бойко Ноев.

Според него този брой оръжия може да обърне хода на войната в някои направления на украинския фронт.

Още по темата
Държавата ще даде на ВМЗ-Сопот боеприпасите, които наближават своя жизнен срок, а в замяна ще получи ново въоръжаване.

България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 1 милион боеприпаса, каза преди дни президентът Румен Радев.

„Аз не съм сигурен дали в дадения случай той беше прецизен. Не е монарх, нито има пълномощия да изразява суверенитета на държавата. България е парламентарна република и суверен е Народното събрание. От тази гледна точка Министерският съвет казва парламентът императивно да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военна-техническа подкрепа на Украйна“, добави той.

След като започна войната в Украйна, българската оръжейна индустрия регистрира рекорден износ.

„България заема колеблива позиция по отношение конфликта в Украйна. Всички държави в нашето положение използваха възможността да се освободят от бившето съветско въоръжение, което повече не може да бъде обслужвано. Единствено България ще запази или все още запазва своите самолети. Някои от тях скоро няма да стават за нищо. Вместо сега срещу тях да получим нещо друго, което да работи по-дълго или да бъде по-модерно, ще останем със старото“, коментира още експертът.

По думите му решението на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус е с цел сплашване и няма да доведе до ядрена война.

„Руският президент разчита тази негова заплаха да отекне като ехо в държави като България и някои други, което даде възможност на местни политици да продължат да плашат народа с тези оръжия. Няма да има ядрена война, няма да бъдат използвани тези ракети. Ако те бъдат разположени в Беларус, ние помним подобно разполагане имаше в средата на 80-те години. Тогава нищо не се случи. По същия начин нищо няма да се случи и днес“, обясни Ноев.
 

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 2 месеца

Президента иска Украйна да се предаде.

59

Хайде

преди 2 месеца

лайте петоколонници лайте!

58

Анонимен

преди 2 месеца

Трябвало да си дадем самолетите, за да получим нови. Този "експерт" не знае ли, че ние отдавна сме си поръчали нови изстребители от САЩ, както и сме си ги платили предварително, а не да даваме стари и да искаме нови, и въпреки това до днес самолетите ги няма. Значи не стига че трябваше да ги платим предварително, а сега този обяснява, че трябвало да си дадем и старите. И щом 80-те нищо не станало, значи и днес няма да стане. Щом 19-и век е нямало телефони, значи и през 20-и е нямало, така ли? :)