Първи коментар на външния ни министър Николай Милков след заличаването на българския клуб  в Битоля. В ефира на Bulgaria ON AIR с Милена Милотинова, Милков заяви, че приетите промени в Закона за сдруженията и фондациите на Република Северна Македония са репресивни и са направени именно срещу клубовете на местните македонски българи, съобщи Bulgaria ON AIR.

Въпреки уверенията, които България е получила, промените в Закона за сдруженията и фондациите, не са били съгласувани от РСМ с Венецианската комисия.

Още по темата
"Ако този закон беше прегледан от Венецианската комисия, както е редно и както ни бяха обещали, то нямаше да се стигне до приемането на това законодателство. Това, че беше прието така, бързо доведе и до последващи действия, които са следните: от над 17 хиляди регистрирани организации в РСМ, първите две с които създадената комисия се захвана бяха българските две организации", каза Милков.

Българските власти вече са сезирали редица Европейски институции и партньори относно казуса. Според външния ни министър този закон е направен именно срещу клубовете на местните македонски българи.

"Това е репресивно законодателство, което има конкретен адресат и конкретна цел", допълни министърът. Николай Милков апелира българите в РСМ да не се страхуват и да подават сигнали за нередности както до властите в Скопие, така и до международните институции.

Коментари Напиши коментар

33

Люле Бургаз

преди 2 месеца

До Гошо...ТъпотоА кой пък тебе излъжа че има поне 10 души (освен Америка) в макето които искат в ЕС?! Явно никога не си бил там.

32

Кирил

преди 2 месеца

До хахаСамо да им пухнем под пенджетето можем... И толкова. Хазяите ни, сложига ги в НАТО,и писаха в докладите им че имало у нас македонци. Така че това си е.

31

Sime

преди 2 месеца

Пука им че им дреме на тях и за нас и за ЕС-то. Така им беше и когато у нас хазястваше Брежнев.