Контролът на държавата за овладяване на високите цени на храните у нас е закъснял. Това коментираха бившият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към Българската Академия на Науките пред Bulgaria ON AIR.

Според тях административната регулация няма да помогне. Един от начините за противодействие на високите цени е потребителят да купува директно от производителите.

Още по темата
"Трябва да се започне с по-трайни мерки, с които да се опитат да бъдат стимулирани производителите - скъсяване на веригите, след като за това говорят и представителите на държавата, и представителите на търговците на дребно. Очевидно там има много голямо поле за диалог и работа", каза Маргаритов.

"Тръгва се първо със зърнопроизводителя, дайте да видим какво става там, защо е толкова скъпо зърното. След това брашното, докато стигнем до крайния потребител. Административни тавани на хранителни стоки от всичките 27 страни в ЕС - няма, има само в една страна - Унгария, и сега имат дефицити", поясни Боюклиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase