Снимка: Bulgaria ON AIR

Държавата продължава да третира българите в чужбина като втора категория избиратели. Такова мнение изрази в ефира на предаването "Директно" Стефан Манов, изборен наблюдател и член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК).

Той изрази разочарованието си от последните поредни промени в Изборния кодекс, които отново не съдържат формирането на избирателен район "чужбина".

"Избирателен район "чужбина" беше отложен за далечното бъдеще - 2025 г., не се създаде и методика. Докато гласът на българския гражданин в страната определя както процента за дадена партия, така и избира депутати от своя избирателен район, така гласът на българите от чужбина служи само в общия резултат на партията", каза Манов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му българските законодатели пилеят огромни средства за организацията на вота в чужбина, които "се наливат в бездънна яма", стъпките, които биха улеснили гласуването в чужбина, просто не се предприемат.

Според Манов, ако сънародниците ни зад граница имат опцията за електронно и дистанционно гласуване, това би облекчило процеса, а и би било далеч по-евтино.

"Вероятно ще е и по-гъвкаво като организация. Не е тайна, че организацията на вота зад граница е свързана с много кратки срокове, особено в секциите, в които се изпращат машини за гласуване. Това напряга цялата организация и от МВнР, и от страна на ЦИК, и от общностите по места.

Нека припомня, че Изборният кодекс беше променен и в тази му част, относно ролята на общностите по места в предлагане на членове на секционни избирателни комисии. Те бяха лишени от тази възможност, което налага командироването на близо 1000 държавни служители от България. Нали си давате сметка какъв държавен ресурс се пилее", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase