Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ясно е кои са участниците във вчерашния инцидент на магистрала "Тракия" и това, което се изискваше от нас е направено. Материалите са предадени на прокуратурата. Днес ще има среща на заместник-главния прокурор с ръководителите на служби в МВР, на която ще се набележат действия не само по този случай, а и по случаите, които са в напреднал стадий на разследване, за да могат да приключат. Това съобщи в Габрово служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Още по темата

„По думите му става въпрос за организирана престъпност, която действа от територията на Турция до територията на последната европейска държава. По цялата карта на Европа има изключително добре изградени престъпни структури. Цяла Европа в момента се мобилизира да отговори на това, защото смъртта на която сме свидетели е не само в България, тя е отново на територията на цяла Европа“, посочи Демерджиев.
Той припомни, че 60 мигранти са загинали на брега на Италия вчера, 250 са проникнали там, а са дошли от територията на Турция.

„От територията на Турция тръгват мигранти към цяла Европа.  България е само една възможна дестинация при това не най-натоварената“, подчерта вътрешният министър.

„Не си играем на стражари и апаши. Нашата задача е да спрем вторичните придвижвания на територията на страната. Първата ни задача е да спрем мигрантите на границата. Но 110 км от граничната линия не е технически обезпечена. Представители на ЕК ще помогнат изключително бързо за това обезпечение, да се набавят автомобили и да се попълни щата на "Гранична полиция", който е намален за последните 10 години с 2000 бройки. Целта ни е да спрем мигрантите още на границата", заяви още Демерджиев.

Според него миграните са минавали като на парад без никой да ги спира години подред.

Той каза, че заради това, че години наред мигрантите са минавали спокойно през България без никой да ги спира, в Австрия сега има 100 000 нелегани и това е причината Виена да е против присъединяването ни към Шенген.

„Преследването и задържането на мигранти е условия за приемането ни в Шенген и ще спазваме този приоритет“, посочи още вътрешният министър.

По отношение на подготовката за предстоящите избори Демерджиев каза, че те ще са по-различни, с по-висок заряд, с повече активност на тези, които се стремят да манипулират и купуват гласове и да ползват корпоративен вот. Министърът не очаква да се стигне до бум на случаите за купуване на гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase