Снимка: БГНЕС

Абсолютно манипулативно е твърдението, че ще изпращаме войски в Украйна, обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването "Лице в лице" по bTV.

"България ще изпрати инструктори в Германия и Полша, както е решено от Народното събрание", добави министърът.

Още по темата
Войски в Украйна категорично няма да бъдат изпращани, заяви той.

"От всички седем точки, които са включени в решението на парламента за предоставяне на въоръжение на Украйна, шест са изпълнени", уточни Стоянов. Той поясни, че точката, която не е изпълнена, е тази за обновяване на запасите с боеприпаси на страната.

В решението на Народното събрание е ясно записано – Министерски съвет да продължи да оказва необходимата подкрепа, съобразно необходимостите на Украйна и съобразно българските възможности, обясни Димитър Стоянов и добави, че към момента страната ни не може да предостави друго въоръжение на Украйна.

Друга точка от решението на парламента гласи, че страната ни трябва да търси възможности за т.нар. триъгълни сделки – ако България сключи договор с друга страна да ни предостави западно въоръжение, държавата ни може да изпрати на Украйна от старото съветско въоръжение у нас, обясни министърът.

Той подчерта, че България е пропуснала момента да осъществи триъгълни сделки, защото кабинетът „Петков“ е решил да предостави само хуманитарна помощ. Такива сделки са се осъществявали през март и април. Сега западните държави вече директно ще предоставят оръжие и няма да участват в триъгълни сделки, посочи Стоянов.

"При условие, че ние не можем да покрием нашите възможности, няма как да предоставяме въоръжение на украинската страна“, добави той. България има ясна позиция в това отношение, има конституционно разписани задължения за въоръжените ни сили и трябва да ги изпълняваме", заяви Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase