Снимка: БГНЕС

България ще предостави хуманитарна помощ на Сирийската арабска република, за да окаже подкрепа след тежкото земетресение, което сериозно засегна държавата.

Решението беше прието от Министерския съвет по предложение на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Още на 8 февруари той проведе разговор с Янез Ленарчич, европейски комисар по управление на кризи, по време на който беше обсъден този въпрос.

Помощта е и в отговор на поискано съдействие от тях, изпратено до Европейския съюз чрез активиране на Механизма за гражданска защита. По заповед на Демерджиев от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и от Българския червен кръст са подготвени за изпращане палатки, 1680 одеяла и 504 комплекта спално бельо.

С военнотранспортен самолет „Спартан“ ще бъде доставена хуманитарната помощ. Самолетът ще излети от авиобаза „Враждебна“ към Ливан. Той ще бъде натоварен с 2,5 тона хуманитарна помощ от БЧК – одеяла и спални комплекти, както и палатки и одеяла, предоставени от ГД Пожарна безопасност и защита на населението.

По-късно през деня със същия самолет в България от Турция ще се приберат медицинските екипи от ВМА, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите там. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase