Снимка: БГНЕС

По улиците в малки и големи градове в Югоизточна Турция и Сирия хората напуснаха домовете си, за да се скрият в автомобилите си, страхувайки се от вторични трусове и още срутени сгради.

Спасителни работници и жители все още трескаво търсят оцелели под развалините на смачкани сгради в множество градове от двете страни на границата.

В един пострадал от земетресението турски град десетки пренасят късове бетон и усукан метал. Хората на улицата викат едни на други, опитвайки се да намерят оцелели в частично съборена жилищна сграда, която се е наклонила опасно.

Жителите на град Пазарджик казаха, че се опасяват за хората, блокирани под падналите сгради. Силният трус събудил Нихат Алтундаг, жител на града.

"Къщата ни изглежда солидна отвън, но вътре има пукнатини. Около мен има разрушени сгради, има горящи къщи. Има сгради, които се напукват. Една сграда се срути само на 200 метра от мястото, където съм сега. Слава богу, нашите приятели са в безопасност, но чухме, че има хора, които не могат да излязат от домовете си и има хора, до които не можем да стигнем", казва той пред The Guardian.

Чака се слънцето да изгрее, за да се види реалния мащаб на земетресението. Всички хора са навън, всички в страх.

Държавните медии показаха обезумели хора в цяла Южна Турция, които се тълпят по улиците, на фона на предупреждение от местните служби за спешна помощ, че хората все още могат да бъдат блокирани под срутени сгради.

"Пазарджик е в руини", казва жителят Хюсеин Сати.

"Сградата, в която живея, не е толкова висока и е построена в съответствие със земетръсните разпоредби, така че не се е срутила. Но все още има пукнатини по стените. Един мой съсед си счупи гърба при скок от балкона по време на земетресението и сега е в болница", твърди той.

Сати казва, че цивилни трескаво се опитват да помогнат за изкопаването на своите съседи изпод срутените сгради. 

"Двама мои приятели в момента са под развалините, опитваме се да стигнем до тях", споделя той пред The Guardian.

Междувременно в турския Газиантеп жител на Ердам каза пред Ройтерс, че никога не е усещал земетресение с такава сила.

"Разтърсиха ни поне три пъти много силно, като бебе в креватче", споделя той.

Всички седят в колите си или се опитват да шофират до открити пространства, далеч от сградите. Вероятно нито един човек в Газиантеп не е в домовете си сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase