Снимка: БГНЕС

България осъжда смъртоносното нападение срещу посолството на Азербайджан в Техеран. Това написа президентът Румен Радев в "Туитър".


"Подобни нападения са неприемливи и тревожни. Подкрепяме президента Алиев в призива му за задълбочено разследване и изразяваме най-дълбоки съболезнования на близките на жертвите", казва президентът Радев.

Припомнянме, че в петък мъж откри огън с автомат "Калашников", щурмувайки посолството на Азербайджан в Техеран, като уби началника на охраната и рани двама негови колеги.

 

Нападателят бе арестуван. Според иранската полиция мъжът е влязъл в сградата на мисията с двете си деца. На разпита той посочил като мотив лични и семейни проблеми.

Азербайджанското външно министерство каза, че "антиазербайджанската кампания" в Иран е допринесла за нападението.

Иран, където живеят милиони азери, дълго време е обвинявал съседната страна, че разпалва сепаратистки нагласи на негова територия.

Отношенията между Баку и Техеран традиционно са деликатни. Тюркоезичен Азербайджан е тесен съюзник на Турция, исторически съперник на Иран, посочва АФП, предаде БНР.

Техеран се опасява освен това, че азербайджанската територия може да бъде използвана за евентуално нападение срещу Иран от страна на Израел, основния оръжеен доставчик на Баку.

 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 месец

От аристократичен азербайджански род е произхождал бащата на последната шахиня на Иран. Този човек е бил и посланик на Иран в Царство България.

16

леле леле

преди 1 месец

ОСЪСИ - нова дума в българския език :)

15

Анонимен

преди 1 месец

Лицемерният фелдфебел"осъси"-абсолютно точно!