Снимка: БГНЕС

"Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол над главния прокурор“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос за приетите на първо четене изменения в HΠK.

Според президента, ако наистина това е било приоритет за депутатите, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на настоящото Народно събрание.

"Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, тогава изведнъж се втурнаха към този въпрос и всеки да покаже, че наистина има желание и това е негов приоритет, но може би с тайната надежда, че това няма да стане“, каза президентът.

"Механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България. Той е неотложен като приемане“, допълни държавният глава и посочи, че ако темата наистина е приоритет за всички политически сили, то те имат една седмица да приемат текстовете от закона.

"Надявам се, че парламентът, поне в тази седмица, ще работи изцяло в интерес на обществото, а не в интерес на кампаниите на партиите за предстоящите избори", каза още президентът.
 
В отговор на въпрос за провеждане на референдум за президентска република, държавният глава заяви, че той няма нужда от посредници в диалога си с българските граждани.

"Ако аз имам намерение за промяна на формата на държавно управление, сам ще го заявя", посочи Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase