Снимка: БГНЕС

Хора, които са били на военна служба, и съответно се водят в резерв, могат да бъдат викани на мобилизационни сборове. Такива не са провеждани от години. Но е важно да се поддържа подготовката. Второто нещо е как ще се извършва военната подготовка на хора, които не са били в казарма или не са били военнослужещи след 2007 г. Комисията по отбрана чака Конституционния съд, това е конституционен въпрос, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната Комисия по отбрана Христо Гаджев, съобщава БГНЕС.

Проектът на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили по думите на Гаджев е свързан с искане на Министерския съвет, отправено до Конституционния съд. "Днес разбрахме, че то е било допуснато до разглеждане и предстои да видим решението на Конституционния съд", отбеляза той и подчерта, че няма как да влезе в повече детайли по темата, освен публичните, качени на сайта на Народното събрание.

На въпрос дали има ли намек да се викат хора да се обучават за войната в Украйна, Гаджев е категоричен, че няма. "Това си е изцяло български проблем, който произхожда от Конституцията", каза той. Конкретният член в Конституцията нито означава връщане на наборната служба, нито пък подготовка за изплащане на български граждани да се бият в Украйна.

Още по темата
По темата "Рамщайн" е станало ясно какви са били дискусиите, провели се там. "Народните представители имаха интерес да разберат как България е участвала в самото заседание, какви допълнителни срещи са правени извън общоизвестното", обясни Гаджев и допълни, че различните преговори, които се водят с участниците в този формат са също конфиденциални между Министерство на отбраната и другите страни. Той съобщи, че се водят преговори между МО и други наши партньори. "Чакаме да видим как ще приключат", каза председателят на Комисията по отбрана.

"Ако вариантите за предоставяне на заместваща техника, се бяха случили в началото на войната, сме щели да получим много по-добри възможности, отколкото сега. Първо нещата, които първите страни, които започнаха да предоставят техника, получиха, са наистина по-добри, съответно се изчерпват. А пък и самите съюзници, и страните от Европа, и от Северна Америка увеличиха и възможностите, и техниката, която пращат, защото в началото не предпочитаха да пращат западно производство, сега вече пращат", уточни той и каза, че "просто сме изпуснали момента".

От разговорите, които МО води с другите държави, включително и с Украйна, зависи дали ще се разглеждат варианти за изплащане на тежка техника. "Голямото съжаление е, че по времето на правителството на Петков е трябвало това да се случи. Гоним влака със закъснение", заяви още Гаджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase