Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като върна неизпълнен третия мандат, лидерът на БСП Корнелия Нинова призна, че основният опонент на левицата в предстоящата кампания преди предсрочните избори е апатията на избирателите.  

„Виждаме в хората умора от избори, апатия към политическия живот и за нас това е основният опонент в кампанията и основната ни цел е да убедим хората да гласуват, защото чрез техния вот ще се реши тяхното бъдеще, не нашето. Ние сме готови за кампания“, коментира тя.

Още по темата

Според нея ще има разлика в конфигурацията на следващия парламент в сравнение с 48-ото Народно събрание.  

Нинова очаква 49-ото НС да излъчи редовно правителство, защото политическата криза се е задълбочила твърде много, а тя е в основата на останалите като социалната и икономическата.

А кога трябва да бъде разпусна този парламент, Нинова обясни, че Конституцията не определя конкретен срок, но според експертите това трябва да стане възможно най- бързо.

„Другото би било по ръба на Конституцията, но това ще го реши президентът“, коментира тя.

Нинова добави, че парламентът не е успял да приеме важно законодателство като бюджета за настоящата година, законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, които са важни за следващите десетилетия и съдебната реформа която е ключова.
 
Относно искането на ИТН а президентска република, соцлидерката припомни, че БСП винаги е била за парламентарна и тази позиция не се променя.

Нинова коментира още, че не смята нереализирането на третия мандат като провал за левицата, защото и ГЕРБ, и ПП с много повече депутати, не се справиха със задачата.

„Мисля, че нямаше партия в този парламент, която да успее да реализира третия мандат“, призна тя.

А относно решението на БСП да не влиза в коалиция с ГЕРБ,   Нинова обясни, че този въпрос ще се реши на престоящи конгрес на БСП, ако изобщо бъде повдигнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase