Снимка: БГНЕС
fallback

За 23 април ще организираме изборите без стрес, 2 април обаче е възможна дата, обясни Цветозар Томов, който е заместник-председател на ЦИК.

Според него проблем би било, ако се избере датата 26 март, защото трябва да се осигури хартия за около 10 хиляди секции.

„Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е доста луксозен вариант. Може да се справим и с по-малко. Ще работим с оглед на датата, която ще определи Румен Радев. Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки. Всяка от тях съдържа около 60 метра. Значение ще има и броят на регистрираните кандидати. С 60 метра могат да гласуват около 200 души. Ще направим така, че всеки българин, желаещ да гласува машинно, да може да го направи“, обеща той в интервю пред БНР.

Oще по темата

Минимумът е подсигуряването на 10 хиляди хартиени ролки. За предоставянето на 30 хиляди са необходими 50 дни, посочи Томов. Предстои да подготвим избори при доста съществени промени в изборните технологии, отбеляза той.

Според него може да има подводни камъни. Предстои да се вземе решение относно многомандатните райони. Преизчислените мандати ще бъдат едно от първите неща, които ще свърши комисията. Теоретично е възможно да се гласува само на хартия, призна заместник-председателят на ЦИК.

"Не мога да разбера защо е разпространена тезата, че няма да се отпечатват машинни протоколи. Предстои да се вземе решение“. Това би дало по-голяма сигурност, смята той в лично качество.

Ще направим всичко възможно отчитането на резултатите да бъде достатъчно надеждно при променените правила, посочи Томов. Той смята за най-притеснително приемането на ръчното броене за официалното отчитане на резултатите, защото „то отваря възможност за злоупотреби, това е личното ми мнение“.

Заплащането на членовете на СИК е сравнително привлекателно - една четвърт от минималната работна заплата, посочи още той.

„Това, което би могло да създаде напрежение, е работата при отчитане на резултатите. Дано не се върнем към лошите практики. Тези избори ще бъдат тест кои промени са сполучливи“, допълни той..

Тествахме различните видове защити, които ни предлага печатницата на БНБ и сме много доволни от резултатите, каза Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

Пенсиите ги вдигнаха и то доста, това е факт. После ГЕРБ спечели изборите и направиха ново преизчисление при което на много хора изчислените пенсии се понижиха (получават предишната по-висока пенсия), което означава, че при следващото повишение, от юли 2023, реално ще получат колкото получават сега.

13

Анонимен

преди 1 година

Няма машинно гласуване на тези избори. Вместо с химикалката да се отбележи за кого гласуваш, машината ти зачерква квадратчето и ти отпечатва бюлетината. Това не е машинно гласуване.

12

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен-"същевременно вдигнаха пенсиите" И с колко вдигнаха песиите?...На всички ли пенсионери? Знаете ли,че има хора,които имаха увеличение по 20 ст., а има и много,които нямат никакво увеличение!!!??? Вдигнали пенсиите, а същевременно вдигнали цените с десетки проценти!!!! Какви нещастници сме!!!! Защо се оставихме в лапите на тези мошеници и шарлатани!? Срам за България!!!

fallback