"Четвърти неуспешен мандат за БСП е голямо поражение. Сега са извън тройката. Президентът изпълни своя ангажимент към левия избирател. Търси се вариант след предсрочните избори каква ще бъде конфигурацията на евентуален редовен кабинет. Анонсът на лидерската среща показва, че вече вървим към "хартиена коалиция" с лек уклон към други геополитически виждания на страната - малко повече към Русия", заяви председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че в действащия парламент коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП прави 128 депутата, за да реализират успешно мандата. Плюс 12 депутати от "Български възход" - стават 140.

Още по темата
"Целта е при въвеждането на хартиената бюлетина да има възможност ГЕРБ, ДПС и БСП да бъдат координирани като действия в секционните избирателни комисии. Очаква се те да получат по-висок резултат. Ще се стремят "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да имат по-малко от сегашния сумарен сбор. Силната алтернатива може да бъде широко обединение между "Продължаваме промяната" и ДБ", смята Цветанов.

"Не е без значение дали ще има редовно правителство в рамките на 49-ото НС. Бойко Борисов си позволи да намекне за модел "Радев", което е малко пресилено. Президентът, макар и разтегливо, се движи по Конституция. Следващо служебно правителство не е в сметките на "хартиената коалиция". Ако се намери противодействие, то ще бъде от страна на "Продължаваме промяната" и ДБ", коментира на свой ред председателят на 39-ото НС доц. Борислав Великов.

"Лидерите биха могли да се обединят в оставащото време. Дори така можем да докладваме пред ЕК: Не стигна времето, но законопроектите бяха приети на първо четене, и това да послужи по някакъв начин. Това за предоговарянето няма да стане, или ще стане много трудно. До местните избори няма да има нищо стабилно в България", каза още доц. Великов пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България - Красимир Премянов, е на мнение, че в БСП следва да има нагласа за компромис и след изборите. Той не се съгласи с мнението на Цветанов и доц. Великов за "хартиената коалиция" и отбеляза, че не говори като защитник на БСП.

"Хартиена коалиция няма. Лидерската среща доказа, че няма достатъчно разбирателство между политическите сили. Лидерите трябва да се замислят за споразумение след изборите и да има ясно обединение около приоритети. Последният пленум показа, че няма да има трусове в БСП", заяви Премянов.

По думите му проблемът е в недоверието, което заслужиха всички политически сили и институции със своето поведение. Явно е отношението на народа към тях - под критичния минимум. Има проблеми, които не са партийни и трябва да се ориентираме към тях, дори за кратък хоризонт от време, апелира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase