Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобално погледнато фокусът днес е върху т.нар. деглобализация или фрактуриране на геополитическата система на блокове. Това носи своите много сериозни икономически последствия, които ще проличат особено ярко през тази и следващата година. България се позиционира много добре и може да се окаже печеливша. Това каза Евгений Кънев, икономист, съдружник в ИКК "Маконис", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Той обаче предупреди, че тежката политическа и конституционна криза излъчва негативни сигнали за цялата бизнес и инвестиционна среда. На фона на пропагандата, политическите послания, които излъчваме и незрелостта на политическата класа да намери решения, скоро може да няма позитивна промяна.

Можем да сравним инвестициите, които отиват в съседни страни с тези в България, за да разберем колко сериозен е проблемът и защо всички ни заобикалят, добави Кънев. " Ако българите за пореден път изберат същото статукво март месец при априлските избори, не виждам изгледи за промяна преди края на тази година и евентуално при следващите парламентарни избори. Още една загубена за България година ще има, отново ще циклим със старите приказки, няма да има никаква реформа в нито един сектор".

"Слава Богу, че България беше чудесно позиционирана (щастие в нещастието) като производител и износител на три от най-важните стоки по време на войната - електроенергия, зърно и оръжия. Затова годината като цяло приключва добре. Освен това индустрията, въпреки че политически имаше огромен шум през лятото за това, че катастрофираме без руски газ, се справи прекрасно и отбеляза много добри ръстове", коментира икономистът..

"Благодарение на това тази година я закъприхме добре, а ако имаме и редовен кабинет, може дори и в еврозоната да влезем, което ще бъде невероятно постижение", подчерта събеседникът. Той обаче добави, че не е оптимист на фона на "пропагандата и политическите послания, които излъчваме и незрелостта на политическата класа да намери решения, които да тласнат България напред".

Според него не става дума за дефицит на лидерство - "политиката в България не е точно политика на една нормална държава. Ние имаме организирани групи на интереси, които обслужват елитите и кръговете зад тях, а не самите избиратели, които избират тези партии". 

Повечето послания от Давос не са новини, но това, което отличава това издание, е фокусът върху т.нар. деглобализация или фрактуриране на геополитическата система на блокове, които носят своите много сериозни икономически последствия, коментира гостът. Той каза, че наблюдателите очакват това да проличи особено тази и следващата година. "В момента това се наблюдава все още само на ниво технологии - блокове, които използват повече китайски и блокове, които използват повече европейски и американски технологии. Това е най-видно при 5G, където САЩ наложи нещо като вето да се използва тази технология, като това засегна включително и България. Това даде най-голям бизнес на големи играчи като Nokia и Ericsson, които са алтернатива на Huawei".

"Тази плоскост прави в икономически план нещата много различни, защото тепърва започва постепенно отдръпване от китайската икономика от офшоринг към френдшоринг. Всеки би предпочел надеждни доставки от приятели, на които може да разчита. Това е добре и за България, защото не е тайна, че ние се конкурираме като дестинация с азиатците".

Кънев поясни, че голяма част от капиталите от Европа и САЩ са били именно производствени капитали. "Азиатските държави предоставяха на база цена на труд, строителство и други условия, възможност за по-добри производствени разходи". Но в рамките на Европа България се позиционира много добре в това отношение и може да се окаже печеливша. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase