Снимка: БГНЕС
fallback

Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид. Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение.

Президентът Румен Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Иван радоев

преди 1 година

Е затова трябва да имаме силна армия и самоотвержени политици, за да не може *** да унижават българи, където и да са те

43

Уилям Линч

преди 1 година

Съд за Киро предателя. Вдигна ветото за тази сбирщина и се усили агресията срещу българи в пъти!!!

42

запознат

преди 1 година

Лицемерии безкрай! Всички политици ще се изкажат по темата. Като толкова сте загрижени за българите зад граница, къде са ви политиките, културните центрове, училищата. Има ги на хартия, но без реално финансово обезпечаване.

fallback