БСП за трети път получава третия мандат за съставяне на правителство. Ще успее ли Корнелия Нинова този път да го реализира?

"Това е пълен отказ от реална възможност за съставяне на правителство. Няма как да бъде успешен този мандат. Той вече за трети път го дава на нея третия мандат, с все един резултат. Очевидно беше зададена посоката че се отива на избори. Този път Нинова няма да бави мандата", прогнозира ексдепутатът от БСП Явор Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че Нинова няма интерес да задържа мандата.

"Хипотезата за задържане на мандата, за да не я съборят на Конгреса, не е ок. При всички положения се отива на избори, това е ясно. Страшното е, че левите хора вече нямат представителство в България. Партията на Нинова вече не е лява", добави Куюмджиев.

Той коментира и възможността за предоговаряне на затварянето на въглищните централи.

"Комисията ако пожелае, можем да си предоговорим Плана за възстановяване и устойчивост. В Брюксел правят това, което държавите поискат, когато има достатъчно добри аргументи. Освен когато не противоречи на генерални политики на ЕС", заяви енергийният експерт.

И посочи, че през 2022 г. печалбите от работата на ТЕЦ-овете у нас е била 3,5 млрд. евро.

Коментира също, че за България много по-изгодно би било да се възползва от АЕЦ "Белене".

"Имаме нужда от 4 нови блока, 2 за "Козлодуй", два на площадката "Белене". "Белене" ще бъде много по-евтин от двата нови блока в "Козлодуй". С около 6-7 млрд. евро можем да се оправим за два нови блока на "Белене", добави Куюмджиев.

Има политически натиск върху НС за взимане на решения свързани с ядрената енергетика у нас, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase